Balie Limburg als magneet
De meeste confraters hebben niet veel voeling met “hun” raad van de orde. De meesten onder ons herinneren zich nog wel de verplichte passage bij die raad wanneer de opname op de lijst van de stagiairs wordt gevraagd, maar voor het overige leeft vaak het gevoel dat het beter is daar weg te blijven. Die perceptie is onterecht, maar leeft wel sterk. Het is misschien niet slecht om daar toch wat meer aandacht aan te besteden. Dat kan helpen om de goede sfeer die er binnen de raad van de orde leeft ook buiten die raad te kunnen uitdragen. Die sfeer is inderdaad zeer constructief, of om het met de woorden van Mr. Knuts (al jarenlang lid van de raad en ook voorzitster van het BJB) te zeggen: “Het verbaast me ieder jaar opnieuw dat hoewel de leden van de Raad evenals de genodigden allen zeer divers in pluimage zijn, er toch telkens meteen bij aanvang van het werkingsjaar één ding meteen duidelijk is : dat we allen de balie en al haar leden een bijzonder warm hart toedragen en de goesting om ons te smijten van meet af aan present is”.
Deze maand werden 10 jonge juristen toegelaten tot de baliestage. Met de 27 die al in september aan de lijst werden toegevoegd, mag de balie dus weer een nieuwe generatie aanstormend talent verwelkomen. Het is Tom Van Overbeke (lid van de raad) opgevallen dat de vervrouwelijking van ons beroep zich verder zet. Van de 37 nieuwkomers zijn er (toch nog?) 7 mannen. Het is ooit anders geweest. Net als alle andere leden van de raad, hoopt hij dat al deze nieuwkomers hun weg vinden aan de balie, maar hij neemt zich voor om op het einde van het gerechtelijk jaar toch eens na te gaan of iedereen dan nog aan boord is gebleven.
Danny Lavreysen (lid van de raad) vindt het ook goed dat onze balie de traditie nog in ere houdt van de persoonlijke voorstelling aan de raad. Elders gebeurt dat soms louter elektronisch, maar hij vindt het belangrijk dat de raad van de orde de nieuwkomers persoonlijk kan verwelkomen. Ook stafhouder Luk Delbrouck vindt die persoonlijke benadering van groot belang en heeft daar bij de aanvang van het gerechtelijk jaar nogal wat tijd in geïnvesteerd.
Opmerkelijk was ook dat er daarnaast 12 confraters aan de raad van de orde verzochten om op het tableau te worden opgenomen. Ze maken daarbij de overstap van een andere balie of keren, na een doortocht in de privé-sector, terug naar hun oude liefde. Vice-stafhouder Natascha Bielen spitste haar oren en het is haar niet ontgaan dat de confraters die van elders de overstap maakten naar balie Limburg, hun accent verraadde dat de wortels van de geboortegrond erg sterk zijn. Het feit dat balie Limburg ook een aantrekkingskracht behoudt voor tableauadvocaten is positief.
Naast de voorstellingen van de nieuwkomers aan onze balie, had de raad van de orde deze maand ook aandacht voor het administratief toezicht. Wie als advocaat zijn beroep uitoefent in een vennootschap moet de statuten eerst vooraf laten nalezen door de raad van de orde, die nagaat of de statuten de regels uit de OVB-codex deontologie respecteren. Wie zijn of haar vennootschap nog dient in overeenstemming te brengen met de nieuwe vennootschapswet moet zich dus stilaan haasten (de in de wet voorziene overgangstermijn verstrijkt op 31 december).
De raad van de orde zal in de volgende weken ook de beleidsverklaring van het OVB-bestuur bespreken en stilstaan bij de vraag wat een advocaat nog naast zijn klassieke taak mag doen. Dat debat heeft dan betrekking op de perimeter (welk ander beroep mag er nog buiten de advocatuur worden uitgeoefend) en andere bezigheden (en onder meer de vraag in welke mate betrokkenheid in het verenigingsleven een invloed kan hebben op het beroep). Die benadering verschilt nogal eens van balie tot balie, zodat een inventarisatie nuttig is, om daarna de situatie tegen het licht te houden.
Tot slot nog even dit, en enkel om de vele roddels op dat vlak nog eens de kop in te drukken: ja, de leden van de raad van de orde gaan na de vergadering samen op restaurant. Maar neen, het gebeurt niet op kosten van de balie. Ieder betaalt eten en drinken uit eigen zak.
Hugo Lamon