FC BALIE LIMBURG WINT VOETBALTORNOOI IN DELFT!

11-06-2024

“Alle goeie dingen keren terug”, zo ook FC Balie Limburg!

Een dik decennium na onze landstitel in 2011 werd een sublieme nieuwe levenslijn geworpen, die wij uiteraard met 2 handen hebben gegrepen. Uiteraard onmiddellijk een tornooi met internationaal cachet “Noblesse Oblige”: het Jubilieum-tornooi van het Nederlandse blad over voetbalcultuur “STAANTRIBUNE”.

Deelnemende 8 ploegen (heerlijk eclectische lijst): Bassie & Adriaan (B&A BOYS) – STAANTRIBUNE REDACTIE – FINSBURY FOXES (Engelse casuals van Luton Town FC) – JOHN’O GROATS (meest Noordelijke voetbalteam uit Schotland) – SQUADRA AZURRA OLANDESE (Hollanders met Italiaanse

inslag) – HET HART VAN ORANJE (sodom & gomorra) – STAANTRIBUNE ABONNEES – en dus uw allerdierbaarste FC BALIE LIMBURG (een bont, maar zeer complementair allegaartje van “Lekker Limburgs” werd samengebracht, waar wij als selectieheer alleen maar zeer fier op kunnen zijn).

De Limburgse selectie (with composure): Stef BUS, Voorzitter Didier, Jef BIB (Truck), Alexander “Velm” VALESSEN, Kurt SMETS, Carl SCHREURS, Daan "Victory" VAN DEN BROEK, Roel DRIESSEN, Liam DEBRUYNE, Nuh ALKIS, Jorg DEBRUYNE, Hugo CUYVERS, Nico JASON, Maarten “Rugby” BROEKX, Kristof “Fiscale Blauwdruk” STRYCKERS, Lieven VAN PARYS (délégué)

Aeneas vatte zijn heroïsche reis aan uit Troje. FC Balie Limburg koos dan weer voor de Sporthal van Kuringen (Hasselt). Onder de zeldzame gloed van een prachtig (eindelijk) lentezonnetje werden op een schrale parking oude vrienden teruggevonden, en nieuwe gemaakt.

Of Aeneas destijds in Troje om 7u30 reeds mentaal sterk genoeg stond om eenn lekker “bokske” te drinken is mij onbekend, voor FC Balie Limburg alleszins geen beletsel. Met aan het roer van onze sympathieke Neputunus-chauffeur en Keeper Stef “Bus” en President Didier met Posseidon-vork werd de reis aangevat. Enkele Hasseltse passagiers hadden zelfs de nacht voordien het plein van Kolonel Dusart dominant laten schitteren vanachter de draaitafel.

De eerste halte, met nog maar eens een enorme kwaliteitsinjectie, bracht ons naar de Carpool Beringen, waar diverse high-potentials (uit de rugby- wereld, de moustache-wereld en uit de GEVACO-wereld) opgepikt werden om definitief richting Delft te varen.

Vergis u niet: de volledige focus lag op de bus bij FC Balie Limburg in een prachtige mix van de betere “pompende klopgeest-beats” maar op één doel: The Cup!

Hieronder leest u de wedstrijdverslagen.

FC BALIE LIMBURG – STAANTRIBUNE REDACTIE (7-0)

De openingswedstrijd het tornooi in de retro-parel van het stadion van DHC Delft, waar ooit 20.000 mensen de plaatselijke Groen-Zwarte thuisclub (waarom niet Delfts Blauw?) zagen “ballen” tegen de Godenzonen van Ajax.

Tegenstrever in de eerste wedstrijd was de redactie van de organisatie, het Nederlandse blad voor

Voetbalcultuur “Staantribune”. Deze paparazzi verloren binnen de vijf minuten al hun keeper (die helaas zoals “De Druivelaar” al snel zijn bladzijde in het tornooi diende af te scheuren, wij wensen hem beterschap).

FC Balie Limburg had al van bij het begin getoond dat er een prima geoliede machine op de groene (kunst)grasmat stond. Orkestleider Daan schreef de 7e Delftse symfonie en vanachter ging de deur hermetisch op slot onder leiding van Car(inhos) en het Beringse GEVACO-triumviraat (SME-VA-BROE vanaf maandag), zonder de spitsen Hugo (Bergkamp) Cuyvers, Nuh (ook dominant in het Beringse kelderleven) en de frisse jeugdigheid van Liam Debruyne te vergeten uiteraard.

Maar laat ons de 12e of eerder 9de man niet vergeten: aan de boord van de prachtige retro-kantine werd een bevoorradingslijn voorzien in één rechte lijn naar de toog, het best te vergelijken met de luchtbrug uit WOII

(het rantsoen in ons geval verdeeld over “Heineken van den tap”, “Heineken uit plastic bekertjes”, maar ook zeer verdienstelijke “BROODJES BAL” (met bruine pindasaus, tegen de verzuring van de beenspieren).

Voorzitter Didier, Jorg Debruyne, Jef Ory en (délégué) Lieven Van Parys (administratief wonder) verzorgden deze aanvoerlijn en ze waren dominant aanwezig met luidkeelse aanmoedigingen en een plastic Hollands biertje in de hand (of was het toch javel?).

Al snel werd de tegenstrever overspoeld en na het breken van de waterkering, storten de dijken van de paparazzi definitief in, met als resultaat een vlotte overwinning: 7-0.

We vermelden graag nog de extreme verbale en sturende kwaliteiten van Keeper Stef (grotendeels werkloos de eerste match) en zeker ook Nico “Police” die geen enkele kruimel liet liggen op de linkerflank.

In Kompany-stijl scoorde Carl zelfs in een ontstuitbare rush het orgelpunt.

De kop eraf, we noteren 7 voor, 0 tegen.

FC BALIE LIMBURG – BASSIE & ADRIAAN BOYS (3-0)

Na de inleidende monsterzege, werden wij uiteraard onmiddellijk “the talk of the town” op het tornooi. Een bloemlezing van de geruchten zou leiden tot de samenvatting: “Die nare advocaten kunnen blijkbaar lekker ballen”.

De tweede wedstrijd, gestegen zelfbewustzijn, werd – “zo is het leven” – toch een stukje moeilijker, om die reden.

BASSIE (de Clown die onze jeugd tekende) en ADRIAAN (de acrobaat) zelf waren om specifieke redenen zelf afwezig, en de boef B2 daagde ook niet op. Het elftal dat wel opdaagde (mooi aangemoedigd door de Clown-

Ultras (met clownsneus) langs de lijn, bleek een verdorie lastig te ontwrichten ploeg voor FC Balie Limburg.

Na veel druk, een handvol kansen, werd de ban uiteindelijk op penalty

gebroken (1-0), waarna de offensieve groene sterren de klus klaarden en uiteindelijk toch nog wel een (op het zicht) comfortabele 3-0 op het scorebord brachten: klus geklaard, 6 op 6!

FC BALIE LIMBURG – STAANTRIBUNE FANBOYS (2-0)

Geen licht verteerbaar “voer” tussen de wedstrijden: ook geen

“lichtverteerbare tegenstrevers”. Kwaliteitsverschil was er toch wel in ons voordeel.

Bijzondere vermelding voor de Maarten “Rugby” Broekx (simpelweg een

gewapende muur van graniet) en de snedigheid en beweeglijkheid van “Young Liam”: de toekomst van MON CAFE oogt stralend, als deze man even snedig bewegend van richting en flank kan veranderen als met een

plateau gegiste dranken.

2-0! Een ticket voor de halve finale als onbetwist groepswinnaar van POULE 1.

 HALVE FINALE: FC BALIE LIMBURG – STAANTRIBUNE SCHOTLAND (8-0)

Beloond met iets meer rust door de goeie poule-resultaten, belandden wij in de halve finale tegen de Schotten van STAANTRIBUNE.

Onder meer gewapend met een speler (Gijs Van der Poel) die het

presteerde om te voet op drie maanden tijd het volledige Britse Eiland te doorkruisen, van het meest Zuid-Westelijke punt (Land’s End) naar John O’Groats (meest Noord-Oostelijke Punt).

Bewonderenswaardig, maar uiteraard niet van aard om in wandeltempo

FC Balie Limburg te verontrusten.

Zeer sympathieke tegenstrever, heerlijk de pan in. 8-0!

Op naar de finale!

FINALE: FC BALIE LIMBURG – BASSIE & ADRIAAN BOYS (0-0 / 3-2 na penalty's)

In het leven en bij uitbreiding het voetballeven zijn er bepaalde fenomenen die “logisch zijn”. Volgens sommige Nederlandse voetbaliconen is zelfs “alles logisch”, vandaar dat het team dat wij in de poulefase tegenkwamen, uiteindelijk als zeer gevaarlijke tegenkandidaat bleek uit de bus te komen in de grote finale.

Psychologisch een huzarenstuk voor ondergetekende als selectieheer, gelukkig bijgestaan door T2 Stryckers: onderschatting is de grootste vijand van elke grote ploeg, mentale decompressie is de vloek die om de

hoek loert na onafgebroken goeie resultaten (zonder tegendoelpunt

zelfs).

Moderne Gestaltpsychologie, psycho-analyse, Freud en Jung... Alles werd overwogen in de korte voorvergadering van het technisch hart van FC Balie Limburg : omdat er onvoldoende “salons” ter beschikking waren om alle spelers liggend in afzonderlijk sessies psychologisch klaar te stomen, kozen we dan maar voor andere wapens: “Een vaas Heineken en een batterij broodjes frikandel”.

De voorspelling was zeer correct: BASSIE & ADRIAAN BOYS bleken een taaie hap in de finale, de gekende beroemde rood-geel gestipte woonwagen werd netjes geparkeerd voor het doel, met daarin een boomlange keeper, die qua lenigheid heel gemakkelijk met Adriaan mee de koorden had

kunnen inklimmen als acrobaat.

FC Balie Limburg dwong zeker meerdere kansen af, en geraakte ook tot

twee corners (volgens de spelregels : drie corners = penalty), maar het bleek heel moeilijk “er doorheen te geraken”.

En dan volgde in de laatste minuut onvermijdelijk die ene kans voor de

tegenstrever van uit de tegenaanval.

Met een mirakel bleek onze STEF BUS paraat te staan, wanneer het echt moest. Ongelofelijke heldendaad, als je weet dat hij op de volledige vijf matchen niet of nauwelijks geconfronteerd werd met een scoringskans,

die naam waardig. Grote klasse. Zwembad Neptunus en “Munster” in het algemeen mag trots zijn op deze brok!

Penalty’s waren het gevolg van de 0-0 eindstand na de reguliere speeltijd.

Het aanduiden van de drie penalty-nemers voor FC Balie Limburg werd zeer eenvoudig gemaakt door de enorme bereidwilligheid van onze krijgers. Daantje de Wereldkampioen, Gouden Griffier Nico en Legendary

Liam kregen en namen de motie van vertrouwen.

Daar waar onze keeper Stef (zie hoger) nog lijf en leden inzette en daardoor de tegengoal verhinderde, nam hij nu met twee handen de scepter van Neptunus vast en kroonde zich tot de ultieme penalty-held, door maar

liefst twee van de Clonws-penalty’s te “stoppen”, en telkenmale nochtans perfect laag in de benedenhoek gepast “plat” te gaan.

Uiteindelijk bleek de Benjamin van FC Balie Limburg, onze Liam

Debruyne (“Het is mij een eer de groen-witte kleuren te dragen”) de beslissende penalty toevertrouwd te krijgen in de “verlenging van de verlenging”, in de penalty’s.

Het volk hield zijn adem in, het team aan de rand van de cirkel, de clowns probeerden hem uit zijn jeugdig evenwicht te brengen door te blazen op hun serpentines. Suspens, maar Liam trok zich bijzonder weinig aan van de enorme druk en het historisch karakter van het moment en legde de bal netjes in het hoekje.

Taferelen van enorme vreugde! The cup is ours!

Als grote sportmensen en fair-play-koningen namen wij nog plaats, samen met BASSIE & ADRIAAN BOYS, onder de lat, voor de gezamenlijke foto, vergezeld van luidkeelse gezangen “BASSIE & ADRIAAN, DAT ZIJN DE BESTE VRIENDEN….” uit onze (moeilijk verwerkte) jeugd.

CAMPEONES!

Op de prijsuitreiking werd de “Beker met de kleine Oren” in ontvangst genomen door onze ploeg en ingezegend: de beker zelf bleek wel een lekdetectie van CIBOR te kunnen gebruiken (het “bier” kwam er langs de voet gewoon beneden terug uit), maar de euforie en kameraadschap bij FC Balie Limburg was ongekend!

Na verbroedering met de vele interessante andere deelnemers in de kantine uit alle windstreken, verlieten wij het sportcomplex, onder begeleiding (uiteraard) van de klassieke begeleidende kampioensliederen,

maar ook van het onmisbare “pyrotechnisch materiaal”.

In de bus mochten we nog het optreden van cabaretier mr. Nuh ALKIS meemaken, die met twee zeer gesmaakte en gericht vertelde moppen aan de micro vooraan het volk vermaakte, terwijl de spieren onder aan de zetels langzaam aan weer zuurder werden.

“JUST A PERFECT DAY” zong Lou Reed, en dat was het ook gewoonweg!

Uiteraard fijn om de Cup mee te nemen naar Limburg, maar zeker ook even aangenaam om de “doorstart” van FC Balie Limburg in dit schitterende gezelschap te mogen meemaken!

Grote Dank aan alle betrokken, en twijfel niet: volgend seizoen trekken we de lijn gewoon door!

FC Balie Limburgse Groeten,

Roel DRIESSEN